Op zondag 9 september werd voor het zevende achtereenvolgende jaar het NK burlen gehouden op Het nationale Park De Hoge Veluwe. Een kleine 20 deelnemers probeerden, met of zonder hulpmiddel, onder grote publieke belangstelling op de Picknickweide het geluid van een burlend hert zo nauwkeurig mogelijk na te doen.

nk burlen publiek

 

De weersomstandigheden waren perfect: een weldadig zonnetje, een prima tenperatuur en droog! De één na de andere deelnemer vertoonde zijn kunsten en uiteindelijk bleven er twee kandidaten over die van de vijfhoofdige jury de meeste punten hadden gekregen. Zij moesten in een 'battle' gaan uitmaken wie zich tot de nieuwe Nederlandse kampioen mocht laten kronen endat werd uiteindelijk de achtjarige Kay van Vliet uit Apeldoorn. Hiermee won hij een safari voor zes personen op Het Nationale Park met een boswachter.

nk burlen

Het NK burlen op De Hoge Veluwe is ooit opgezet als een heel serieus evenement, net als in landen als Oostenrijk en Duitsland. Dat het op de lachspieren werkt is zondag ook weer duidelijk geworden, maar het lijkt steeds meer een podium te worden voor een aantal deelnemers die even de aandacht willen en gek willen doen. De één maakte er nog meer show van dan de ander, voor het publiek wellicht heel leuk, maar voor de deelnemers die dit NK toch serieus nemen waarschijnlijk een reden om het in het vervolg maar te laten schieten. De organisatie staat dan waarschijnlijk ook voor de keuze om er een middagje lachen van te maken of het weer van de zeer serieuze kant te benaderen. Op de wijze waarop het dit jaar ging kan natuurlijk ook, maar dan zullen in de toekomst de mensen die het serieus benaderen afhaken en zal het verworden tot een cabaresk-achtig evenement. Niets ten nadele overigens van de kersverse Nederlands Kampioen: hij deed het heel geconcentreerd en gebruikte een bidon, waarmee bewezen werd dat je daarmee perfect een burlend hert kunt nadoen!