Bezienswaardighedenmuziektent
Foto: CODA Beeldarchief

De omstreeks 1925 ontstane koepel is gebouwd voor muziekvereniging VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven) die in 1921 is opgericht. Het 6-hoekige gebouwtje bestaat uit een verhoogde vloer op een gemetselde voet. Op de hoeken van dit platform zijn kolommen geplaatst die een zeer flauwhellend tentdak dragen. De metalen bekleding van het dak vouwt zich om de dakrand en bezit in de top een ornament.
Het ontwerp refereert aan een verplaatsbare en demontabele koepel, bestaande uit stokken en tentdoek die voor muziekuitvoeringen werden gebruikt. Zelfs het aan de voorzijde aanwezige bordes met aan weerzijden een trapje is toegevoegd.

Langs de randen is een eenvoudige balustrade aangebracht die samengesteld is uit ijzeren buizen. Bij het bordes is de balustrade langs de buitenzijden en op de trappen geplaatst. Onder het dak bevindt zich een plafond van delen aangebracht in een concentrisch patroon; het centrum bezit een lichtarmatuur.


GW Dia 03921 Muziektent Hoenderloo
De muziektent in 1970. Foto: CODA Beeldarchief


Op oudere foto's is te zien dat de muziektent aan drie zijden een houten wand had (zie bovenstaande foto). Een gedeelte van de oorspronkelijke houten kolommen op gemetselde bakstenen basementen is rond 1983 vervangen door betonnen exemplaren. De koepel staan in een plantsoen met perken waarvan de aanleg uit 1967 dateert. Het volledige muziekbos is in 2007 opgeknapt door leden van VIOS, foto's daarvan zijn hier te bekijken. De laatste opknapbeurt was in 2020.

Muziektent2021

Ieder jaar vinden er veel evenementen op dit terrein plaats zoals Hoenderpop, de zomerse braderieën en Bier & Broajen.

dorpsraadtransparant