Hoenderloo’s Belang wil 2018 graag afsluiten met wat hoopvol nieuws. Dezer dagen werd bekend dat de eerste vakantie-airliners inmiddels hebben laten weten geen belangstelling meer te hebben voor de luchthaven Lelystad als basis voor vakantievluchten. Er is zelfs al sprake van grootschalige investeringsplannen die worden verplaatst naar Maastricht.

 Voor Lelystad betekent dat de zoveelste tegenvaller in korte tijd, omdat de Europese Commissie ook al een stokje had gestoken voor de manier waarop onze minister van Infrastructuur in de toekomst het verkeer wilde gaan verdelen. De stand is dus: vertragingen en afhakers. Voorlopig is dat voor Hoenderloo en voor de hele Veluwe goed nieuws.

Op 13 december ontving Hoenderloo’s Belang een brief van de staatssecretaris van Defensie, naar aanleiding van de vragen die we in oktober hadden gesteld over de plannen die over Deelen naar buiten kwamen. De kern van de brief van de staatssecretaris is de volgende: de berichtgeving over de toekomst van Deelen was onjuist, onzorgvuldig en op zijn minst voorbarig. Er is op de Rijksbegroting meer ruimte gekomen om te investeren in materieel, oefening en training. Dus is het de vraag waar dat kan en moet gebeuren. Er wordt weliswaar ook naar de Vliegbasis Deelen gekeken, maar die keuze is nog lang niet gemaakt. Mocht Defensie daar toch voor willen kiezen, dan zal er eerst uitgebreid overleg met de regio volgen, en moeten er allerlei procedures worden doorlopen, waaronder een milieu-effectrapportage en de aanpassing van het luchthavenbesluit.

Kortom: het is nog allerminst zeker of Deelen intensiever gebruikt gaat worden. En mocht het ooit zo ver komen, dan zal dat zeker niet zonder slag of stoot gaan.

Hoenderloo’s belang is blij dat we dit zo tegen de feestdagen kunnen melden. We kunnen in ieder geval uitkijken naar een rustige kerst, een rustige jaarwisseling en een hoopvol begin van 2019.

Dorpsraad Hoenderloo logo fc 2