Ook in Hoenderloo heeft men een geslaagde Open Monumentenweekend achter de rug. Er was veel belangstelling voor hetgeen de plaatselijke commissie bedacht had.

De weersomstandigheden waren ook heel goed te noemen met veel zon en geen hemelwater. Af en toe was het misschien wat te warm met temparaturen van in de 30 graden, maar de fietstocht van anderhalf tot twee uur ging veel door de bossen van Hoenderloo, met gelukkig veel schaduw. 

In het startpunt museum de kleine Arcke was o.a. een fraaie expositie ingericht van het Hoenderlose bedrijf BijDaan, met veel informatie over het houden van bijen, het imkeren. In totaal 3 gidsen gingen om en om op gezette tijden met een groep fietsers de route rijden, die ze als eerste bracht naar een plek waar men anders echt nooit zou mogen komen. Het betreft het beroemde onderduikhol uit de Tweede Wereldoorlog, het Hol van Schol oftewel het Beatrixhol. Deze ligt op het schieterrein van defensie van de Harskamp, streng verboden terrein voor niet militairen. Speciaal voor de Hoenderlose Open Monumentendagen was er toestemming verleend en werd een slagboom als er een groep kwam even geopend om daarna meteen weer te sluiten.

open monumentendagn 2023 1

Daarna konden de bezoekers via wat bospaden bij de plek van de voormalige schuilhut komen. Daar kreeg men vakkundige uitleg van één van de kinderen van Klaas Schol, de man die mede deze onderduikplek gebouwd had en er vele onderduikers heeft gehuisvest. Nazaten van deze Hoenderlose verzetsfamilie, Henri en Margriet Schol, vertelden om beurten vakkundig het verhaal aan de bezoekers en oogsten veel lof daarvoor.

open monumentendagn 2023 2

Vervolgens fietste men naar het Dabbelosepad om uitleg te krijgen op de plek waar voorheen de woning van de familie de Geit had gestaan, prachtig midden in het bos. Het huis is weg, maar de kastanje die bij de bouw van het huis destijds geplant was staat er nog steeds.

open monumentendagn 2023 3

De gidsen brachten de mensen vervolgens nog naar mooie Hoenderlose plekjes zoals een urnenveld, waarna terug gefietst werd naar de kleine Arcke. Een geweldig mooie fietstocht en men was een heel stuk wijzer geworden wat betreft wat Hoenderlose geschiedenis en de natuur. Het was in Hoenderloo een zeer geslaagd Open Monumentenweekend. 

Op zondag was er nog een extra toetje aangezien muziekvereniging VIOS in hun eigen Muziekbos een klein concert gaf voor iedereen die maar wilde. De muzikanten speelden een aantal nummers in de toch wel bloedhitte en lieten horen dat ze onder de nieuwe dirigent nog steeds enorme stappen voorwaarts maken. Er was wat publiek afgekomen op het mini-concert, maar heel veel toevallige passanten bleven even plakken rondom de muziektent om naar de goede muziek te luisteren.

open monumentendagn 2023 4