De Open Monumentendagen staan al vele jaren op de Hoenderlose activiteiten agenda en de plaatselijke commissie heeft ook voor dit jaar weer een interessant programma in elkaar gezet voor zaterdag 9 en de zondag 10 september. Zeker de moeite waard.

Vanaf Museum de kleine Arcke aan de Heldringweg 17 (achter de Heldringkerk) kan men onder begeleiding van een gids een fietstocht maken van anderhalf uur (8 km) tot 2 uur langs wat verborgen geschiedenis van Hoenderloo. Deze brengt de deelnemers o.a. naar een voormalige huisplaats in het Hoenderlose bos. Daar krijgt men informatie over de boshistorie, de bewoningsgeschiedenis, wonen en werken in het bos e.d. Er kan vervolgens doorgefietst worden naar urnenvelden, middeleeuwse ijzerwinning en oude markegrenzen. 

Speciaal voor de OMD mag men bij hoge uitzondering het terrein van het infanterieschietterrein ISK De Harskamp op, onder begeleiding, om een bezoek te brengen aan het onderduikhol (Hol van Schol/Beatrixhol) van de familie Schol uit de Tweede Wereldoorlog. Daar wordt het verhaal van verzetsmensen, moed, toevalligheden en stomme pech door o.a. Margriet Schol verteld. Daarna wordt er weer terug gefietst naar museum de kleine Arcke. Deze is zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de vertrektijden van de fietstocht zijn om 10.30, 12.00, 14.00 en 15.30 uur. 

Komende zondag geeft muziekvereniging VIOS uit Hoenderloo een extra buitenconcert in het Muziekbos in het kader van de Open Monumentendagen. Ze spelen van 11.30 tot 12.15 uur. 

In het museum wordt aandacht besteed aan de schrijver A. den Doolaard, het thema levend erfgoed en de geschiedenis van Hoenderloo en het Jongenshuis Hoenderloo. Daar staat de koffie en thee ook klaar.

Klik op onderstaande afbeelding om het complete programma van gemeente Apeldoorn voor de Open onumentendagen 2023 te kunnen bekijken. 

open mon dagen 2023