We hebben het de afgelopen dagen kunnen merken dat er af en toe legerhelikopters over Hoenderloo kwamen vliegen. Dat heeft te maken met de oefening Falcon Autumn. Deze loopt nog tot 18 november. Wat meer achtergrondinformatie.

Tijdens FALCON AUTUMN worden grootschalige luchtlandingsoperaties beoefend. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en vijfendertig helikopters worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. De oefening wordt georganiseerd door de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando. Daarnaast doen er militairen en helikopters uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten aan de oefening mee. Het doel van de oefening is het trainen van grootschalige luchtlandingsoperaties ter bescherming van eigen en NAVO grondgebied. Een complexe taak waar beide eenheden gespecialiseerd in zijn.  

Anders dan in 2018 is niet vliegbasis Deelen, maar de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel voor deze oefening de thuisbasis van de 37 deelnemende helikopters en hun bemanningen. Vliegbasis Deelen wordt weliswaar gebruikt, evenals de Arnhemse heide en de heide bij Ede/Ginkel, maar de trainingen en oefeningen vinden in meerdere provincies en regio’s in Nederland plaats.

oefening falcon autumn 2022

In het kader van omgevingscommunicatie is een speciale pagina op de website van defensie aangemaakt:

Falcon Autumn | Defensie.nl

Volg de oefening online
Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt, is het geen publiek evenement. Via de socialmediakanalen van de Koninklijke Luchtmacht (Instagram: @koninklijkeluchtmacht en facebook), de Luchtmobiele Brigade (instagram en facebook) en het Defensie Helikopter Commando (Twitter: @dhcluchtmacht) wordt het publiek uitgebreid geïnformeerd over de oefening.