Eerder van de week heeft er een artikel op deze site gestaan over de monumentale treurbeuk op het Hoenderlose kerkhof. Een grote afgebroken tak was verwijderd, echter bij een na-controle bleek er een flinke scheur te zijn ontstaan in de stam van de boom. 

begraafplaats treurbeuk 5 2021

Een zorgelijke situatie en dus was snel ingrijpen zeker noodzakelijk. Gisteren stond boomverzorgingsbedrijf BB Bomen daarom weer op het kerkhof om te proberen iets aan deze situatie te doen. De staat van de boom bleek nog erger dan verwacht, want in de vork van de boom zit een heel gat. Een stok die rechtstandig in het gat werd gedaan verdween er zelfs een meter helemaal in. De boomverzorgers hebben naast de kabels die jaren terug al waren geplaatst ook nog een een lier geplaatst om de boom te helpen de gigantisch zware takken een beetje bij elkaar te houden.

begraafplaats treurbeuk 6 2021

Dit houdt even, maar er is een specialist ingeschakeld die ervaring heeft met het op de beste manier plaatsen van staalkabels om de boom bijeen tehouden. Zo wordt er van alles gedaan om deze beeldbepalende boom op het kerkhof van Hoenderloo te behouden. Toch zal het een keer afgelopen zijn met deze woudreus, die er volgens een overlevering al staat vanaf dat het eerste graf gegraven is en dat was in 1863.

Om nog meer gewicht te besparen hebben de professionals van BB Bomen de beuk ook nog zo veel mogelijk gesnoeid met behullp van een hoogwerker.

begraafplaats treurbeuk 7 2021

Een lastige klus gezien het feit dat het karakter van de boom zo veel mogelijk bewaard moet blijven. De prachtige golvende takken moesten met beleid gesnoeid worden.

begraafplaats treurbeuk 8 2021

Deze klus was ook weer geklaard en het volgende hoofdstuk van deze woudreus is geschreven. Wordt vast en zeker vervolgd.