Het is weer zo ver! De zomertijd gaat weer in en vergeet daarom niet de klok te verzetten vannacht. Om 02.00 uur de klok een uur vooruit.

Het is voor velen vaak even nadenken of de klok nu een uur vooruit of achteruit gezet moet worden. Vooruit dus. Een uurtje korter slapen dus, of zondag voor je gevoel wat later uit bed komen. 

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

zomertijd