Binnen de gemeente Apeldoorn heeft men er voor gekozen om het afval anders in te zamelen. Dat heeft Hoenderloo inmiddels ervaren en de mensen die er voor gekozen hebben geen kleine grijze container te nemen moeten nu het restafval zelf wegbrengen. Maar levert dat meer dumpingen in de natuur op?

 De ervaringen en de cijfers van de natuurorganisaties en de gemeente laten zien dat er gelukkig nog geen toename is. Dat houdt men natuurlijk graag zo. Daarover gingen dorpsraden, vrijwilligers, natuurorganisaties, Circulus-Berkel, Omgevingsdienst Veluwe-IJssel en gemeente Apeldoorn met elkaar in gesprek.

De meeste mensen in Apeldoorn scheiden hun afval ontzettend goed. De containers aan huis, de ondergrondse containers en het Recycleplein worden goed gebruikt. Maar overal in Nederland, ook in Apeldoorn, zijn helaas ook mensen die hun afval in de natuur dumpen. Vaak gaat het dan om grofvuil, zoals meubels, sloopafval, autobanden, tuinafval en drugsafval. Met uitzondering van drugsafval, kan het grofvuil tot 400 kilo gratis (!) weggebracht worden naar het Recycleplein in Apeldoorn of Vaassen. Ook kan Circulus-Berkel het grofvuil op afspraak komen ophalen.

Wie ruimt het op?

Gemeente Apeldoorn is van veel gebieden en natuur niet de eigenaar. Dat zijn andere grondeigenaren, zoal bijvoorbeeld particulieren, agrariërs, maar ook natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer, Gelders Landschap en Natuurmonumenten. De eigenaar van de grond is verantwoordelijk om het afval dat op zijn grondgebied ligt op te ruimen. Het opruimen van het afval kost de eigenaren geld. Soms is het niet gelijk duidelijk van wie de grond is. Nadat er een melding is gedaan wordt dat uitgezocht en het afval dezelfde of de volgende dag direct opgeruimd. De samenwerking tussen de handhavers van THOR en de natuurorganisaties is erg goed.

Daarnaast zetten handhavers van de gemeente en de medewerkers van Circulus-Berkel zich in om afval naast ondergrondse containers te voorkomen. Iedere dag rijden de auto’s van Circulus-Berkel rond om het afval op te ruimen. Een paar dagen in de week rijden de handhavers mee om te kijken of ze de dader kunnen achterhalen om de opruimkosten te verhalen. Opvallend is dat het overgrote deel te maken heeft met het gedrag van mensen. Vaak is er geen sprake van een storing van de containers, maar zetten mensen toch grofvuil bij de containers dat hier niet past of hoort. Dit is niet nieuw in Apeldoorn en komt overal in Nederland voor. Daarom gaat men in Apeldoorn experimenteren met vijf pilots om dit gedrag tegen te gaan.

Wat kunt u doen als u afvaldumpingen in de natuur ziet?

Dit kunt u melden via de Buitenlijn van de gemeente. Dit kan op verschillende manieren:

  • Via de website van de gemeente: https://www.apeldoorn.nl/buitenlijn-afval
  • Via de telefoon: 14 055
  • Via de e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afval breekt maar moeilijk in de natuur af. Klik op onderstaande button van de gemeente Apeldoorn om te zien hoe lang het duurt voordat bepaalde producten afgebroken zijn. Blader er rustig doorheen. 

apeldoorn button