Vandaag is de eerste van twee Open Monumentendagen en ook in Hoenderloo wordt daar aandacht aan besteed. Centraal staat het voormalige Jongenshuis en meerdere oud medewerkers en pupillen hebben de kans waargenomen er nog even een kijkje te nemen.

Zo kon men er terecht op de Hoenderlose begraafplaats, waar Wim Hofman aan degene die dat wilde graag uitleg gaf over dit terrein, waar o.a. ook jongens van het internaat begraven liggen.

open monumenten 2021 2

Verder werd men ook hartelijk ontvangen in museum de kleine Arcke met koffie en koek. Hier kan men zoal volop informatie krijgen over de oud Hoenderlose schrijver A. den Doolaard die in dit houten gebouwtje gewerkt heeft en overigens ook op de Hoenderlose begraafplaats begraven is.

open monumenten 2021 1

Kloppend hart van deze Open Monumentendagen is de voormalige Meester Gangelschool op het terrein, later omgedoopt tot Meeting Point. In het gebouw staan de koffie en koekjes ook klaar, overigens aangeboden door Vos Groep, de huidige eigenaar van het oude Stichtingterrein. Hier kan men een fraaie fototentoonstelling bekijken, evenals prachtige maquettes van gebouwen die op het terrein staan of gestaan hebben.

open monumenten 2021 3

In een apart zaaltje kunnen films bekeken worden die vroeger gemaakt zijn van gebouwen, medewerkers en jongeren. De geschiedenis in vele facetten van de Jeugdhulpinstelling.

open monumenten 2021 4

Voor veel oud medewerkers had deze dag zeker iets weg van een reünie en werden vele herinneringen opgehaald. Het bleek bij praktisch iedereen dat als men gewerkt heeft op het voormalige Jongenshuis dit in je hart zit en de pijn dat het nu verdwenen is door toedoen van Pluryn zeker niet minder is geworden. 

Morgen heeft men nog de kans het vele werk dat de Hoenderlose Commissie in deze dagen gestoken heeft te kunnen bewonderen. Gelukkig hebben ze volop hulp gehad van o.a. Jan Daemen en Carline Habets en van leden van HHIB (Historisch Hoenderloo In Beeld). Het is zeker een aanrader om morgen (zondag) een kijkje te gaan nemen op het Jongenshuis in Hoenderloo. Klik hier voor meer info.