“Iedereen was verliefd op zijn dochters”.

“Nou Pap, nu heb je toch mooi een eigen pad”, zei Branda Spoelstra nadat ze het straatnaambord onthuld had, tegenover het Den Doolaard-museum in Hoenderloo.

Museum De Kleine Arcke, zoals het officieel heet, heeft 25 jaar na de dood van één van ’s Nederlands meest bekende schrijvers een feestelijke herdenking georganiseerd. Hij woonde van 1954 tot zijn dood in 1994 in Hoenderloo. Het pad tussen het museum en de begraafplaats waar hij rust, is nu naar hem vernoemd.

opening Doolaardpad 1

Een kleine 100 bezoekers kwamen deze warme zondagmiddag op de festiviteiten af. A. den Doolaard, pseudoniem van Bob Spoelstra, is vooral bekend om zijn gedichten en reisverhalen door de Balkan. Daarom vertolkte Balkanorkest Zadar buiten op een platte kar met zigeunermuziek één van de boeken van Den Doolaard: “De bruiloft der zeven zigeuners”. Ondertussen kon het publiek genieten van gratis overheerlijke zoete en hartige hapjes en drankjes uit de Balkan, bereid door een enthousiaste groep Bosnische dames. Samira van Klub Bosna uit Arnhem legt uit dat zij de volledige opbrengst van de donaties schenken aan stichting Proplan, dat een zorgcentrum bouwt voor weduwen van Srebrenica in Bosnië. “De opbrengst is boven verwachting. We hebben vandaag 510 euro opgehaald en in totaal zitten we nu op 1100 euro!” De Krimdansers uit Hoenderloo waren ook van de partij. Zij hadden maandenlang geoefend voor hun presentatie van bijpassende volksdansen.

opening Doolaardpad 2

Naast het podium voor het orkest was voor de dansers op het grasveld een tweede podium geplaatst. Organisator Gerard Meuleman grapte: “wij zijn het kleinste museum met twee podia”.

Meuleman vertelt ook nog wat anekdotes die afgelopen week op een verhalendag in het museum door dorpelingen verteld zijn. Zo moest dochter Branda ten overstaan van iedereen bekennen dat zij samen met een vriendinnetje de helft van de vleeswaren had opgegeten die ze als bestelling moest ophalen bij de slager. En dat de gehele familie Spoelstra in het dorp tot ergernis van de dochters werd aangesproken als Den Doolaard. Maar de meeste tongen kwamen los toen verteld werd dat alle jongens in het dorp verliefd waren op de dochters Spoelstra.

Het was bedoeld als een eenmalige herdenking, maar door het overweldigende enthousiasme van iedereen zegt de organisatie vastbesloten: volgend jaar weer!

klik hier voor de fotos