Afgelopen vrijdag is gestart met het plaatsen van geluidssensoren op strategische plekken in de gemeente Apeldoorn en dus ook in de dorpen.
Deze sensoren meten geluid om een indruk te krijgen in hoeverre er overlast gemeten wordt van geluid. Ze zijn erg gevoelig en worden geplaatst in het kader van smartcity. Zijdelings kunnen die metingen ook gebruikt worden m.b.t. het meten van geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen. Deze sensoren kunnen geen privacy-gevoelige gegevens of signalen van bewoners registreren. Deze sensoren zullen decibellen meten via het LoRa netwerk in Apeldoorn, een nieuw communicatienetwerk dat apparaten, zonder wifi, verbindt. De komende weken worden de sensoren getest.
Ook in Hoenderloo staat een sensor gepland en wel aan de Krimweg.
De gemeente Apeldoorn werkt onder de noemer Smart City aan (technologische) oplossingen om onder meer de leefbaarheid en economische concurrentiekracht te verbeteren. Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen. Doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet. Dit maakt niet alleen een beter bestuur mogelijk, maar laat het bestuur ook toe om de inwoners in de gaten te houden, wat meteen de keerzijde is van de smart city.
Klik hier onder om naar de Smart City App te gaan van Apeldoorn met de beknopte, meest actuele informatie van de stad, Apeldoorn vandaag.